27 januari 1915

För hundra år sedan hade ett världskrig (det första av två har vi senare kunnat  konstatera) pågått i exakt ett halvår.  Den 28 juli, en månad efter att Österrikes tronarvinge Franz Ferdinand dödades i Sarajevo, förklarade Österrike Serbien krig. Snart hängde fler länder på och innan kriget var slut fyra år senare hade det involverat 74 miljoner soldater från 33 olika lander.

Corren för hundra år sedan är tunn. Bläddrar man i den via mikofilm så har man, innan man vet ordet av, gått förbi flera dagar. Och självklart är det rapporter om kriget som upptar nyheterna. Idag är nyhetsförmedlingen från alla världens hörn sekundsnabb. Så var det inte för hundra år sedan. Det kunde dröja dagar, kanske veckor, innan en nyhet nådde fram till vår lilla del av världen. För hundra år sedan stod det att läsa i Corren:

hundraårsedan1

Vad hände i Åtvidaberg samtidigt? En hel del kan man förmoda, men det syns inte i så mycket om oss i tidningen av förklarliga skäl. Det jag har hittat om vår lilla ort för hundra år sedan är två små annonser:

hundraårsedan2

hundraårsedan3

Det är krig i världen, men människors vardag med handel av hudar, skinn och björkvirke fortsätter. Givetvis.

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *