Arvslotten

Fyra systrar återvänder hem efter faderns bortgång. Fyra systrar med olika livsberättelser, karaktärer och relation till den bortgångne. Fyra systrar som inte träffats på många år och som nu tillsammans ska fördela arvslotten. Modern (spelad av Birgitta Wiklund) är fortfarande i livet, men väldigt knappt. Hon sitter okontaktbar i rullstol efter en stroke. Förutom de fyra systrarna Elisabeth, Ulrika, Ester och Lillan finns här även Elisabeths man Sixten.

Pjäsen börjar när begravningen precis ägt rum. Alla har varit på begravningen utom Ulrika (Anna Lindholm). Varför skulle hon hälsa på pappan nu när hon inte gjort det på åtta år? Hon är uppenbart bitter och skyller sina misslyckanden på föräldrarna. Var fanns de när hon behövde dem? Varför blev hon familjens svarta får? Hon konfronteras av de andra och är inte sen att konfrontera tillbaka.

arvslotten_2

Anna Lindholm som Ulrika

Elisabeth (Gun Prytz), den äldsta systern, är självsäker för att inte säga självgod, med en överlägsen och sarkastisk attityd. Utbildad till läkare har hon alltid satt sin karriär i första rummet. Hon har som ambition att nu styra upp det hela och i det ingår att hon ska ha pappans gamla klocka.

Ester (Lotta Willsäter) har i alla år har tagit hand om föräldrarna och låtit sitt eget liv stå tillbaka. Hon är vän och snäll men går gärna klädd i offerkofta. En patetisk martyr enligt någon, en parasit som levt på föräldrarna enligt någon annan.

arvslotten_1

Sanna Häger som Lillan, Lotta Willsäter som Ester och Gun Prytz som Elisabeth

Och så har vi det ömkade sladdbarnet Lillan (Sanna Häger). Hon är naiv och blåögd, med nära till tårarna. En liten lipsill. Hon har inte heller varit hemma på många år, men är förtvivlad över att saker och ting inte är som de alltid har varit. Hon vill också ha klockan, liksom Ester och Ulrika.

Och så slutligen Sixten (Mattias Häger), Elisabeths mesige man. En snäll, men distanslös toffel. Som dock har ett och annat lik i garderoben.

2015-09-17 19.49.32

Till  höger Mattias Häger som Sixten

Som publik är du med i det av känslor och ord vibrerande rummet. Du har också varit och sagt adjö till den bortgångne och sitter nu ned med begravningskaffet. Var bara aktsam att inte sätta kaffet i halsen av plötsliga dråpligheter, befriande skratt, eftertänksamma ord och, vem vet, kanske igenkänningens kranka blekhet?

Arvslotten spelas på Hembygdsgården i Åtvidaberg den 6 november kl 19 samt 7 och 8 november kl 16. Biljetter säljes på Åtvidabergs bok & pappershandel 0120/35075 samt 0734/239651 och i priset på 200:- ingår kyrkkaffe med sju sorters kakor.

Manus: Pia O Tember,  Regi: Pia O Tember & Ann Nielsen, Sufflös: Kristina Rosén

Följ gärna bloggen via facebook

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *