Åsen

År 1893

Den 6 juni år 1893 framförs ”Du gamla, du fria” för första gången på Skansen och blir därefter Sveriges nationalsång. I oktober samma år säger sig två flickor ha stött på en fyra meter lång groda vid Storsjön i Jämtland – vilket är det första dokumenterade mötet med Storsjöodjuret. I bruksorten Åtvid har kopparen, allt sedan storhetstiden under 1840-talet och fram till 1870, sinat. Under de gyllene åren hade befolkningen ökat markant och under 1860-talet bodde här 5000 invånare – nästan lika många som i Linköping! Men någon bruksdöd efter 1870 blev det inte tal om, baron Theodor Adelswärd var en framsynt man och lyckades, från 1890-talet och framåt, ställa om till annan framgångsrik produktion. Därmed var fröet till det framgångsrika Facit fött.

Den 6 juni år 1893 föddes den svenske spelmannen Calle Jularbo och vid juletid såg den kinesiske politikern Mao Zedong dagens ljus. Åtvids socken föds det här året 39 pojkar och 31 flickor, sammanlagt 70 barn. En av de nyfödda får namnet Erik Werner. Han är tredje barnet till ladugårdskarlen Otto Fabian Säberg och hans hustru Sofia Charlotta Gullqvist, boende i Stora Örsäter Norrgård. Fram till år 1911 får Erik ytterligare åtta syskon. Femton år gammal tar han tjänst som dräng i Lilla Örsäter och under åren som kommer flyttar han till Bankekind, Östra Harg, Grebo och Gärdserum där han försörjer sig som dräng och skogsarbetare.

År 1899

Den 27 juni år 1899 tar norrmannen Johan Vaaler patent på gemet och i september bildas Svenska Kooperativa förbundet (KF). Tidigt på året föds Al Capone, i maj månad Fred Astaire och under sommaren Ernest Hemingway och Alfred Hitchcock. I Åtvids socken föds 108 barn – 49 flickor och 59 pojkar. Ett av de barn som föds i slutet av året får namnet Marta Cecilia. Hennes far är lantbruksarbetaren Svante August Andersson och hennes mor heter Jenny Amalia Augusta Jonsson. Tillsammans flyttade de från Gärdserums socken och slår sig ned i torpet Bekarp i Åtvids socken. De får dottern Olga Viktoria år 1895 och två år senare Helga Elisabeth. Lilla Helga får lunginflammation och dör när hon är drygt ett år gammal. Året därpå föds Marta. Liksom Erik får Marta många syskon, faktiskt lika många: tio.

Erik och Marta

Om Erik var femton år när han började som dräng är Marta sexton, nästan sjutton år, när hon flyttar till Gammalskeda i Dalhems socken och tar tjänst som piga. Bara några år senare träffas Erik och hon och år 1922 annonseras deras lysning. De första åren bor de i Ed, flyttar två år senare till Smedstorp under Adelsnäs och så vidare till Börsebo i Gärdserums socken.

”Mamma och pappa arbetade på Baroniet, mamma som mjölkerska och pappa med oxar och hästar. Efter Börsebo flyttade de till Vena och så vidare till Åsen i Kättilstad socken.”

Marta och Erik får tre pojkar och tre flickor under åren 1926 och 1934. Åtta år senare kommer sladdbarnet Gösta.

”Jag var bara 17 dagar gammal när mor och far flyttade till Åsen. Jag har bott där i hela mitt liv.”

Svårt att lämna

Och än har Gösta och hustrun Jeanette inte kunnat släppa taget om det gamla torpet, även om de känner att de inte riktigt orkar med det. ”Det är mycket arbete och så har vi ju huset här hemma att ta hand om också.”

Släktträff vid Åsen år 1999. Foto: Gösta Säberg

”Far var bestämd, men snäll. Liksom mor. Jag minns första gången jag festade till.” Gösta skrattar. ”Det var så att far, jag och min äldre bror Nils Erik turades om att sköta ladugården under helgerna, så att vi hade ansvaret var tredje helg. Den här helgen var det min tur. Så typiskt! När jag berusad kom hem på natten lade jag mig att sova bland hästarna så att jag skulle vara på plats på morgonen. Kanske vågade jag inte heller gå in? På morgonen vaknade jag yrvaket av att något petade på mig på rumpan. När jag tittade upp stod far där med en högaffel. ’Gå in och lägg dig’, var allt han sa. Jag skämdes och gjorde aldrig mer något liknande.”

Nils Erik och Gösta bodde hemma tills det var auktion på djuren och lösöret på Åsen och föräldrarna flyttade till Douglasvägen. Åsen stannade i familjen som sommarstuga till de båda yngsta sönerna, Nils Erik och Gösta och deras familjer. Numera är Gösta den enda av syskonen som är kvar i livet.

Nils Erik älskade hästar, berättar Gösta.

”Förr bodde vi där på somrarna, men numera åker vi ut över dagen för att klippa gräs, fika och sola. Sedan åker vi hem.”

Gösta och Jeanette tittar på varandra. ”Det är något visst med att komma dit”, säger Jeanette. Och tillägger i samma stund som Gösta: ”Så vi får se hur det blir med uppsägningen”.

Åsen i Kättilstad socken. Fotot är taget 1921 och då bor här Erik Johan Verner Eriksson och Hilda Sofia Andersson samt barnen Verner Einar, 14 år, Ingrid Alice, 11 år, Elsa Viola, 6 år och Märta Dagny, 3 år. Med på kortet är en äldre kvinna, kanske en mormor eller farmor. Foto: Johan E Thorin

Berättelsen bygger på kyrkoboksmaterial, intervju med Gösta Säberg och boken Åtvidabergs historia.”

Dela gärna det här inlägget

En reaktion på ”Åsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *