Åtvids centrum förr

Jag har hört talas om hur Åtvid såg ut innan Domushuset, Getinghuset, Trekanten, Servicehuset intog centrum. Som jag skrev i inlägget om Kasernen som såg sitt öde beseglat 1968 (se inlägg här) så rådde en rivningshysteri i Sverige under 1950- och 60-talen. Gamla byggnader revs för att ge plats åt det nya, inte minst Domushus. Det var självklart inte enbart Åtvidaberg som råkade ut för detta. När man nu tittar på gamla bilder och inte för sitt liv kan förstå hur man kunde riva de gamla, vackra och pittoreska husen för att ge plats åt stora fula komplex så ska man veta den svenska bostadsstandarden vid den här tiden var mycket låg och man ville få bort så mycket av det gamla fattigsverige som möjligt. Högkonjunktur rådde och det var ofta billigare att bygga nytt än att renovera. Det var en tid när bevarandet av kulturarvet inte stod lika högt i kurs som idag.

Som sagt så brukar jag höra talas om de gamla trähusen bakom dagens Getingen, där parkeringsplatsen finns. Där låg apoteket, bokbinderi, nya kondis och så vidare. Järnvägsgatan såg helt annorlunda ut, kantad av grönska och trähus. På dagens nya torg fanns det vackra huset med mjölkbaren. Jag har sett bilder, men inte riktigt fått ihop bilderna. Det kanske jag aldrig kommer att få. Det är bara drömmen om en tidsmaskin som skulle kunna ge mig en korrekt bild. I väntan på tidsmaskinen försöker jag ändå få ihop det och har under de senaste dagarna fått god hjälp på ”Stort och småtts” facebooksida och nu tänkte jag göra ett försök att sammanställa all information och förhoppningsvis skapa en någorlunda hel bild. För er unga som aldrig har sett husen ska jag så gott jag kan försöka ge vägledning! Jag ser dock fram mot att jag ska få ännu mer hjälp av alla er som har mer koll än jag och som kan säga vad som fanns i byggnaderna. Och rätta mig där jag har fel, för det har jag med all säkerhet! Vill ni får ni dessutom gärna fylla på med fler bilder.

Vi kan börja med kortet jag lade ut på facebook och med vilket allt började:

stenhusgatan_ingvaldssonsButi. IngeborgThorin_1940

Fotot är taget av Ingeborg Thorin (dotter till fotografen Johan E Thorin) år 1940. Vägen vi ser är Stenhusgatan. Korsningen till höger är korsningen före Slaggboet och till höger kommer vi upp till Centralskolan och kyrkorna och till vänster skymtar vi vägen ner till samhället, Tilasvägen. Det röda huset finns inte mer, men jag blivit upplyst om att på övervåningen fanns Widholms cykelaffär och i källarvåningen Jordbrukskassan (som blev Föreningsbanken). Efter Widholms cykelaffär kommer huset att rymma Presentasken.

På bilden ser man ytterligare ett hus, ett vitt, och det finns kvar i dag. För många i min ålder är det känt som Sandströmshuset. När jag var liten, 1970- och 80-tal, fanns här nämligen en sportaffär som drevs av Lasse Sandström. I början av sekelskiftet fanns det en speceri- och manufakturaffär med bodbetjäning i huset och innehavaren hette Albin Ingvaldsson. Se bilder på ett tidigare blogginlägg:  Ingvaldssons speceri- och manufakturaffär. Men kanske har ”Sandströmshuset” även rymt andra verksamheter?

På min tid fanns det ingen bensinstation på Järnvägsgatan, vare sig på vänster eller höger sida! 🙂

Texaco bensinstation, Ingvaldssons_1925. Texaco utanför Sandströmshuset och mitt emot ”Klinta”.

stenhusgatan_rödaladan_esso

Shell lite längre ned på Stenhusgatan. Dock är Texacokortet äldre. Men någon kanske vet om båda dessa bensinmackar existerade samtidigt?

 

 

Nedan en vy på lite längre avstånd. Fortfarande Stenhusgatan och det röda huset med cykelaffären i kortets högra kant. Längre bort till vänster skymtar skorstenar som vi känner igen från idag.  Åkern rymmer dagens torg, så vitt jag kan förstå det. Hushållsföreningens hus, som bland annat rymde en mjölkbar (huset är rivet och här finns idag Trekantenhus) byggdes i slutet av 1800-talet/början 1900 och Kommunhuset byggdes i mitten av 1930-talet.

vy från stenhusgatan

Huset längst bort till vänster är gamla postterminalen med adress Järnvägsgatan. Huset efter, till höger på bild,  är Hantverkshuset där Åtvidabergs hantverksförening hade sina lokaler.  Hantverkshuset låg i korsningen Adelswärdsgatan-Tilasvägen, det vill säga i Getinghusets hörn mot Domus, där posten låg förut.

Om vi idag ställer oss med ryggen mot Domushuset, blundar och vaknar upp 1955 så skulle vi se detta:

tilavägen nerifrån korset_1959Här ser vi längst upp till vänster Widholms affär framför ett stort vitt hus som bör vara Slaggboet. Längst ned till vänster bör således Hantverkshuset  vara. Vägen är Tilasvägen.

 

 

 

De i min ålder som bodde i Villahagen som barn kommer ihåg ”Olle Gött” som hade en godisaffär i en liten vit kiosk.  Dessförinnan hade han, har jag fått uppgift på, en godisaffär i det lilla röda huset mitt i bild.

Stefans översiktbild tagen från gammalt foto_gamla centrum

Så småningom kom åkern att se ut som ovan. Detta är ett foto taget av en gammal tavla och det är kanske inte så lätt att  se detaljerna? Vill du se fotot bättre så klicka på det (det kan du för övrigt göra på samtliga kort!) så blir det större. Man ser Kommunhuset rakt fram, långt bort. Rakt fram ser vi  Hantverkshuset som fanns med på kortet ovan. Till vänster har vi Lagergrenshuset och Torggatan 3 där Sandelius ligger. 

kommunhuset_förr_kungabesök

 

Kungabesök vid ett relativt nybyggt Kommunhus.

 

 

 

 

Bredvid Kommunhuset på höger sida, där Trekanten finns idag, låg några vackra hus och här fanns Åtvids hushållsförening. I huset fanns så småningom även något som jag tycker låter så härligt – en mjölkbar.

hushållsförening

konsumhuset

 

 

 

 

Förbi Kommunhuset på vänster sida, Louisevägen, så såg det år 1955 ut så här:

louisevägen_1955

Om vi återgår till vyn över torget: Längst ned till vänster kan du se en liten bit av en gata som inte finns längre – Apotekaregatan (för att det låg ett Apotek där) och längst ned till höger ser vi en gata som då hette Bokbindaregatan (för att det låg ett bokbinderi där)

karta_1964

 

Apotekaregatan gick över Getingens parkering, från Centrumhuset upp till Stenhusgatan i höjd med sädesmagasinet.  Vägen in mellan Centrumhuset och Domushuset (som vi idag har fått tillbaka och som nu är en del av Adelwärdsgatan) hette förr Bokbindaregatan.

 

 

 

Och här ett foto på Bokbinderiet.

Bokbinderiet på Adelswärdsgatan

 

 

 

 

 

 

 

apotekaregatan med gamla apoteket längst upp_1955

Här har vi Apotekaregatan och jag tror att det vita huset högst upp är Roséns som hade en möbelaffär och är granne med apoteket?

 

 

 

apoteket

 

Apoteket

 

 

 

 

mot stenhusgatan

 

Ovan: Översiktsbild återigen avfotograferad från gammal tavla (klicka på bilden så blir den större). Här är vyn ut mot Järnvägsgatan, man ser gamla kvarn – det stora röda tegelhuset. Mitt i bilden Bokbinderiet tillsammans med Accidenstryckeriet. I samma hus fanns enligt uppgift Nya Kondis där Fru Svensson arbetade och en bokhandel:

järnvägsgatan2
Här ser vi Nya kondis och bokhandeln på vänster sida. Forskrafthuset längre ned på höger sida. Gatan är Järnvägsgatan.Och nu undrar jag – är det gula huset samma hus som tidigare/senare var posterminalhus och som brann ner på 1960-talet?

 

 

I början av sekelskiftet 1900 såg Nya kondis-huset  ut så här:

nyakondishuset_1910_järnvägsgatan

 

 

Ludvig Karlkvist Skomakeri Sko Hatt och Mössaffär står det på skylten

 

 

 

De foton som har publicerats här är tagna av Johan E Thorin, Ingeborg Thorin och Alrik Agerbo och så har vi den okände fotografen till de två översiktstavlorna. Jag har fått hjälp att orientera mig av  Roy Andersson, Stefan Lindén, Anne-Chatrine Johansson, Mats Karlsson, Bo Collin, Lars Wall, Håkan Lagergren, Lotta Petersson med flera! Tack för att ni hjälpte mig! Fortsätt gärna så!

Vill du följa bloggen på facebook där vi har dessa fantastiska diskussioner om gamla foton så hittar du den här: Stort, smått på facebook

Dela gärna det här inlägget

14 reaktioner på ”Åtvids centrum förr

 1. Mycket bra skrivet och lättförståeligt.Bra Jobbat!
  Några saker vill jag bara tillägga.
  Bokhandeln låg på höger sida om Bokbinderigatan och Nya Kondis på vänstra sidan om du kommer från torget.Huset som brann ner låg där Willys parkeringen är i dag. Det var tandläkare Torstenssons hus. Tror det var den berömda postvillan före det. Där Forskraft ligger nu låg de röda ladorna.
  Ros’ens möbelaffär låg i ett rött hus nedanför Apoteket. Det vita du ser tror jag är Sandströms huset. Anki!

 2. I mitten av 70-talet var det fortfarande ”porr”-Märta som hade kiosken, jag kommer ihåg att vi gick eller cyklade dit o fick hämta godis o seriemagasin som min morfar hade beställt åt mig o min bror. Kommer inte ihåg när Ollegött tog över, men tror det var i början av 80-talet. Han hade förövrig kiosk ute vid Örnbadet också på 80-talet, han gillade att titta på tjejerna med bara bröst, vi solade ju topless på den tiden 🙂 .

  1. Olle gött var Olle Lindström. Vet inte när och om han tog över Märthas kiosk i villahagen. När ha konkursade hade han tobaksaffär på nedsidan av den röda fastighet som fanns innan Getingen och polisen. Det var Vidholms cykelaffär. Olle hade Örnbadet han hade oxå Tättö i Loftahammar och korvlådan på kopparvallen. Han bodde i slutet av sitt liv på centrumhusets boende för gamla. Dåliga matvanor och lite motion hade märkt honom. Dåliga affärer av denna hemmasnickrade affärsman hade gjort honom utblottad innan han vann en miljon på ett lotteri sent i livet. I sin ungdom resta han mycket. Bland annat till en del afrikanska stater.

 3. Camilla
  Tack för en jätteintressant blogg!
  Några av bilderna vill jag kommentera:
  Bilden på bokbinderiet: detta är Rundbergs radio. Det låg ända uppe vid korsningen Tilasbacken – Adelswärdsgatan. Bokbinderiet finns med på den färglagda översiktsbilden. Dock bara taket. Det var mittemot Centrumhuset.
  Apotekargatan: vita huset längst upp är Sandströmshuset. Kommer inte ihåg vad som var i det röd à huset, men fortsatte man gatan upp (åt vänster i bild) så kom därefter Rosens möbler sedan Apoteket.
  Jag har en karta över Åtvidaberg från 1905. Hör av dig så skall du få den!
  Du nämner att det inte funnits bensinmackar på Järnvägsgatan – det stämmer! Det du visar är ju stenhusgatan.
  Spännande att få se vad du ska komma med härnäst!
  Med vänlig hälsning,
  Bruno o Gudrun

  1. Det vita huset som här kallas Sandströmshuset .
   var när kortet togs Ingvarssons ägare av hus och affär, nedanför framför
   apoteket var stall.

   1. Sandströmhuset ägdes av familjen Sandström. Pappan och bröderna Bernt och Lennart. De provade i flera affärs nischer. Under 60 och första delen av sjuttiotalets var det livsmedelsaffär som pappan hade öppnat. Bröderna sadlade om när konkurrensen från den stora Domusbutiken, nuvarande bibliotekett, var för stor. Bröderna, jag tror båda, öppnade en sport affär. Den togs med tiden över av den yngre brodern Bernt. Man sålde cyklar, fiskeutrustning och fotbollsutrustning. Med ett lager som bestod av en model Puma och en model addidas ansågs butiken ha ett stort utbud.

 4. Intressant om svunna tider. Jag tror att Postvillan låg ett hus närmare Stationshuset bortom Nya Kondis. I Postvillan hade bl a tandläkare Torstensson sin praktik.

 5. Fina bilder-härliga minnen !
  På 40-talet hade Greta Andersson damfrisering i bottenvåningen på huset där Widholm cykelaffär fanns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *