Dans bort i vägen

Förr i tiden, när ungdomar kanske var mindre anspråksfulla än idag, kunde de samlas i en krök på en grusväg tillsammans med en spelman som stämde upp på sitt dragspel och så dansade man hela kvällen och kanske natten så dammet yrde.

I Åtvid med omnejd har det historiskt sett funnits dansbanor lite här och där. I kommande podd som släpps på fredag den 15 maj besöker Roy och jag ett gammalt danspalats som förmodligen inte är allmänt bekant. Få, om någon, minns den gamla dansbanan som var ett populärt tillhåll under 1930-talet och brann ned i samband med ett åskoväder tidigt 1940-tal. Vill du veta mer om dansbanan med ett synnerligen spännande namn så får du lyssna på avsnitt 17.

I min jakt efter mer information om gamla dansbanor i och runt om Åtvid kontaktade jag Barbro Johansson (fd Pettersson) som jag har intervjuat flera gånger i samband med torpboken. Barbro har nämligen alltid älskat  att dansa och jag vågar nog påstå att det inte finns en dansställe här i närheten som hon och hennes vänner inte besökt! Under sina utekvällar bar Barbro dessutom de mest fantastiska, egenhändigt sydda, klänningar.

Barbro har gett mig lov att delge hennes minnen här. Du som läser får gärna fylla på med egna berättelser i kommentarsfältet nedan. Tänk så kul om vi här kan samla minnen från dansställen i och omkring Åtvidaberg.

Barbro började sin dansbana 🙂 redan tidigt 1960-tal när hon fortfarande gick i skolan. De allra första tillställningarna kallades ”hippor” och de ägde rum hemma. Till hipporna bjöd man hem de som ville komma, åt och drack lite smått och gott och så dansade man där man fick plats;  i vardagsrummet, i gillestugan eller annat lämpligt rum. På grammofonen spelades  ”What do you want to make those eyes at me for” och ”Still” med Emile Ford & The Checkmates och ”Rock Around the Clock” med Bill Haley. Förmodligen släckte man  ljuset någon gång ibland som snabbt åter tändes av oroliga föräldrar.

Barbro 1963

Ibland ordnades dans för klassen i aulan på Centralskolan och på fredagar kunde man bege sig till ungdomsgården bakom Centralskolan i hörnet till Douglasvägen. På ungdomsgården dansade Barbro Twist till bland annat bandet ”V.I.P.s”.

I mitten av 1960-talet hade Barbro slutat skolan och arbetade på Facit. År 1969 flyttade hon till Ekbacken – Facits flickhotell. Och nu tog danslivet verklig fart! Vintertid var det dansställen i Linköping som gästades; Cupolen, Lorry, Baldakinen, Grottan, Frimis och Svarta Tjuren. Dans ordnades även Folkets hus i Åtvid, Björsäter, Rumma, Borkhult och Överum.

”Vi var flitiga besökare på populära Vallonen i Överum. Mycket bra orkestrar (Ingemar Nordströms, Tobbes, Garvis, Hardes, Sven-Ingvars, Flamingokvintetten och Sten & Stanley) och alltid fullt med folk! Kommer ihåg att en gång hade de höjt entrén till 8 kronor (tidigare 6 kronor) och vi sa att snart tar de väl 10 kr!?”

Barbro och hennes vänner snålade verkligen på lönen för att ha råd att åka på dans. Men det var det värt!

Sommartid var det utedansbanor i och omkring  Åtvidaberg som lockade. Inte minst Folkets park med alla sina fantastiska artister. ”Little Gerhard”, men även Tjadden Hellström och Elon Dahl, den duktiga lek-allsångsledaren,  Malmstenstruppen, Monica Zetterlund. På pingstafton var det tradition att åka på dans till Valö, den lilla ön i sjön Björkern i Björkfors medan Halsebo ställde till med dans i logen på midsommardagen. ”Vi cyklade dit över skogen och klädde cyklarna med björklöv.”

Att Barbro hann med! För till detta tillkom även dansbanan i Broddebo, logdanserna i Anderstorp, Brudtallen vid Hycklinge, Parken i Gamleby, dansen i Kvarntorp i Söderö. den årliga Stensnäsfesten och Falerumsfesten! Och sist, men långt ifrån minst, danserna på hotell Stallet!

”Jag vet inte hur vi hade råd, men roligt hade vi i alla fall!

 

 

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *