Hemliga rum – del 10: Vid Håckla strand

I slutet av sommaren fick jag ett uppdrag. Med uppdraget följde en karta två röda punkter. Riksantikvarieämbetet hade markerat ett gammalt stridsvärn. Så långt allt gott. Ett häftigt stridsvärn och tydligen ännu häftigare om man har sett en massa stridsvärn, vilket Magnus Edlund har. Det här är ett stridsvärn top notch! För mig var det bara en massa snyggt arrangerade stenar.

Men gällande den andra markeringen följde ingen beskrivning. Magnus hade sina teorier om vad det kunde vara, men ville att jag vid tillfälle skulle åka ut och titta. Och då skulle jag ta med mig något att mäta med. Jag skulle notera diametern och måttet på den största stenen. Samt säga vad jag trodde att det kunde vara. Mats och jag begav oss så snart vi kunde. Snacka om ett hemligt rum! Men vi gick bet. Hamnade i otillgänglig terräng. Så vi fick åka hem i oförrättat ärende. Ja, stridsvärnet såg vi och lät oss imponeras, men inget hemligt rum.

IMG_1062

Ps. En del av förklaringen till att vi fick ge upp första gången var att Mats inte alls hade klätt sig i för årstiden och underlaget lämpliga stövlar. Det här tycker han är lite pinsamt, så berätta det inte för någon!

Det dröjde några veckor. Mats och jag hade enats om var vi skulle ställa bilen och var vi bäst skulle gå in i skogen. Med tumstock och karta i handen och stövlar på fötterna gav vi oss återigen iväg. Terrängen var fortfarande till viss del snårig, men det var en fin dag. En titt på kartan, nu började vi närma oss. Vi befann oss på en udde vid Håcklasjön. Enligt kartan var det här det ska vara. Vi tittade oss omkring. Det är inte lätt att titta efter något som man inte vet hur det ska se ut! Framför oss en liten höjd. Vi gick upp och JA! Här måste det vara! Dubbla rader av stenbumlingar formade i en cirkel.

IMG_0848

Helt klart ÄR det något, men VAD? Jag tog kort och mått. Åtta meter i diameter, den största stenen var drygt en meter lång. Jag skickade över uppgifterna till Magnus och förklarade att jag verkligen inte hade en aning om vad stensättningen en gång kunde ha varit. Jag hoppades bara att uppgifterna kunde hjälp Magnus på traven. Så följde en spänd väntan.

kort2

Det hela börjar med Noach Georg Dandenelle som föddes i Söderköping den 20 september 1766, son till garvare ålderman (= föreståndare för garveriet) Leo Dandenelle och hans hustru Maria Elisabeth Sthare. Unge herr Dandenelle studerade teologi i Uppsala och blev slutligen prästvigd. År 1804 blev han kyrkoherde i Åtvid och tre år senare fick han den hedersamma titeln prost. År 1804 gifte han sig dessutom och året därpå flyttade han och hans hustru in på gården Bjärntorp. De kom att få sju barn, varav fem överlevde till vuxen ålder. Dandenelle själv dog år 1849, 83 år gammal.

Bjärntorp, som låg vid dagens Åtvidsnäs, blev kyrkoherdebostad omkring 1770. Dessförinnan hade gården hört till Adelsnäs. Dandenelle kände Jan Carl Adelswärd (1776-1882) sedan tidigare och kom nu att bli en tämligen frekvent gäst på Adelsnäs. Inte minst var Dandenelle och hans hustru, som båda kunde tala franska, en tillgång vid tillfällen när det kom utländskt besök.

Rusthållet Bjärntorp_Åtvidsnäs_1770

Bjärntorp omkring 1770.

I 20 års tid har Magnus fått frågor angående stensättningen vid Håcklasjön. Han har på alla sätt försökt lösa gåtan, men inte lyckats. Fram till i våras. Huruvida han fick idén om att det kunde finnas en koppling till Dandenelle, vars gård låg nära Håcklasjön, eller om det bara var en lycklig omständighet ska jag låta vara osagt. Men det som hände i våras var att Magnus började granska den gamle kyrkoherdens bouppteckning. Och det han fann måste vara svaret på gåtan.

bouppteckning

”När du nu har mätt upp måtten och diametern och placering av byggnaden på udden i Håcklasjön är jag övertygad om att det är en tvilling till ”templet” fast byggd i trä.”

I bouppteckningen nämns nämligen ett lusthus. Magnus fortsätter:

”Jag kan tänka mig att de (Dandenelle och hans goda vän Jan Carl Adelswärd) bygger detta lusthus parallellt med byggandet av ”templet”. Här vid Håcklasjöns strand satt kanske Dandenelle och Jan Carl och svingade en bägare då och då.”

Bjärntorp_lusthus

Ett tempel vid Håckla alltså! Huruvida Magnus teori stämmer eller inte är jag inte rätt person att avgöra, men kommer det inte ett bättre förslag så tycker jag att det här låter alldeles utmärkt. Eller vad säger ni?

Vill du läsa om flera hemliga rum? Här hittar du alla tio: Hemliga rum

Följ gärna bloggen via facebook

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *