Hemliga rum – del sex: dolt under jord

Vi börjar presentationen av även det här hemliga rummet med vatten. Massor av vatten. Och under vattnet en tunnel!!! Nej, just det, det var ett annat hemligt rum: Med livet som insats

Vi har, som ni vet, flera vattendrag i Åtvidaberg. En del naturliga, Åtvids ström, andra konstruerade, kanalen. Dessa vattendrag är dessutom mer eller mindre dolda idag och inte alltid helt lätt att följa. Men en ganska bra bild av dessa vattendrag får du om du läser om det här hemliga rummet: Vår magiska ljuskälla

Nåväl, tillbaka till Åtvids ström. Själva dess upprinnelse är Bysjön, som i sin tur ingår i Storåns huvudavrinningssystem, och vattnet rinner in i Åtvidaberg via kanalen men efter cirka 20 meter sticker det iväg till höger i en egen liten väg ned mot Kopparvallen. Därefter går det under jord för att i lite utarmad form dyka upp i diket längs den stora och nya läktaren. Förr i tiden låg Kasern vid vattendraget nedanför Alléskolan, mitt emot stora entrén till Kopparvallen. Kasern hade tidigare varit Klädfabrik och hade stor nytta av vattnet. Tidigare, när vattnet inte hade gömts undan, bildade det den så kallade övre dammen framför Stallet, där det bland annat åktes skridskor och spelades bandymatcher förr. Vid Bruksgatan bildades ett litet vattenfall innan vattnet letade sig vidare förbi dagens Mässen (byggt 1944) för att sluta borta vid kraftstationen som ligger bakom Eksågen. Vid vattenfallet förlade man, när kopparverket bildades på 1700-talet, en kopparhammare. I slutet av 1800-talet fanns vid vattenfallet även en såg och en smedja. Samtliga verksamheter i stort behov av vattenkraft.

I början av 1900-talet byggde så Åtvidabergs Armaturfabrik, som senare blev Nordiska Armaturfabrikerna, fabrikslokaler på platsen. Och det är de byggnader som står kvar idag och det är här, i fantastiska miljöer, som biblioteket nu kommer att få sitt nya hem. Armaturfabriken tillverkade framför allt ventiler till ångpannor och gas- vatten- och värmeanläggningar. I början av 1940-talet avvecklade Nordarmatur, som företaget kallades, sin verksamhet och lokalerna köptes av Åtvidabergs Industrier/Facit som byggde om dem till bland annat pressgjuteri för att här kunna gjuta detaljer till Facits mekaniska räknemaskiner. Med Facit etablering i lokalerna döptes de om till B-Fabriken.

Men det är inte om vattendragen det här hemliga rummet handlar, inte heller om lokalerna – hur spännande de än är. Nej, det här hemliga rummet finns under mark och går från det gamla gjuteriet eller B-fabriken, ut på andra sidan och vidare under parkeringsplatsen som ligger bakom Mässen, under Verksgatan och letar sig in i Facetten.

bild-(64)

Om ni går den lilla gångbanan från parkeringsplatsen bakom Mässen och ner mot Verksgatan/torget så kan den som är uppmärksam se att gräsmattan höjer sig en aning. Vad har tvingat gräsmattan att anta en kulles form?

bild (70)

Roy och jag stämde träff med Raymond van der Heijden, utvecklingschef på Åtvidabergs kommun, som pekar ut riktningen för det som gömmer sig under mark.

bild-(62)

Men nu kan vi inte hålla er på halster längre. Låt oss gå ner!

bild-(63)

bild (55)

Ser inte Roy en smula nervös ut – han som så kaxigt gick ner i tunneln under Bysjön?

bild-(61)

Och så för att verkligen se vad detta handlar om, klicka här: IMG_1408

Vad är det då vi ser? Jo, Roy och Raymond som går i den kulvert som förbinder Facits gamla huvudbyggnad, dagens Facetten, med B-fabriken där de hade sitt gjuteri. En kulvert under marken på Verksgatan. Med hjälp av den kunde man transportera gjutdelarna till räknemaskinerna från B-fabriken till huvudbyggnaden snabbt och smidigt. Till skillnad mot tunneln under Bysjön så grävdes inte kulverten ut under mark utan man tog, om vi har förstått det rätt, upp gatan. Varken Roy eller jag har dock sett bilder på det, så är det någon som har sådana vill vi gärna se!

Följ gärna bloggen på facebook

Dela gärna det här inlägget

En reaktion på ”Hemliga rum – del sex: dolt under jord

  1. Vi gick i kulverten till mässen för att köpa mackor eller nybakade bullar.Det här var början av 60-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *