Hemma hos … Jeff

Det är fortfarande jullov, ledigt från skola och jobb. Man sover lite längre. Inte så dumt. Efter lunch åker jag till mitt första ”Hemma hos”-reportage. Jag har tänkt att jag då och då ska göra sådana. Men kanske av ett litet annorlunda snitt än de mer traditionella. Jag inbillar mig att de blir på ett annat sätt när jag träffar ett av barnen i familjen än någon av de vuxna. Att jag kanske inte får veta hur man tänkte när man kombinerade kaklet med klinkers, hur man valde att flytta frysen för att få plats med en vinkyl eller vilka väggar man slagit ut för att skapa drömmen om en walk in closet. Inga ointressanta saker, inte alls, men sådana reportage kan vi läsa i vilken vanlig inredningstidning som helst, eller hur? Men hur blir ett ”Hemma hos” om det är barnet i familjen som visar runt? Vad får jag veta om hemmet och familjen då? Jag kanske får veta hur man tänk kring kombinationen av kakel och klinker, hur man detaljplanerat köket och hur man hamrat och spikat fram familjens stolthet, en walk in closet. Så kan det vara, men jag tror inte det. Jag tror att jag visas helt andra saker och får en helt annan intervju än om jag hade pratat med de vuxna. Vi kollar!

jeff Min guide för några timmar det här allra första reportaget är nio och ett halvt år. Eller egentligen ”mer tio än nio, för jag fyller år den 17 januari!”. På lördag! Så stort grattis i förskott Jeff Asmund Folke Tember!

När jag berättar att jag, när jag själv var tio, önskade att jag inte skulle bli äldre får jag en av alla Jeffs outgrundliga blickar. Jag tror att blicken betyder att han inte delar min önskan. Så han byter samtalsämne.

”Jag går på Centralskolan nu och jag vill inte börja på Alléskolan för Hilda berättade att man får en massa läxor där! Fast man får åka sparkcykel på rasterna och det är ju bra!”

Tio år eller nio och ett halvt – har man det inte väldigt stökigt i sitt rum då med grejer precis överallt? Grejer på golvet som man kan trampa sig halvt fördärvad på och så vidare? Det kan vara jag som är fördomsfull, men hos Jeff är det i alla fall mycket städat och ordningsamt. Inga grejer alls på golvet. Allt är prydligt placerat i hyllor.

”Jag har precis dammsugit. Halva golvet. För det är där det kommer fågelfrön.”

pippisoverJeff slår sig ner i sängen och blickar menande bort mot den gigantiska fågelburen. Högst upp på en pinne sitter nymfparakiten Pippi med näbben i fjädern. Djupt sovande. Vid sidan av buren står Pippis klätterträd som Jeff och en kompis har snickrat ihop.

”Jag har velat ha en sådan fågel jättelänge. Den är supertam!”

Ivrig att visa mig öppnar Jeff dörren till buren varpå fågeln flyger upp och sätter sig på fågelbursdörren. Jeff ger sig inte utan klättrar vant och ledigt upp på fönsterbrädet, balanserar farligt längst ut på kanten med ena handen utsträckt tills Pippi behagar ta plats.

burbalans

Jeff och Pippi

”Hon blir kanske lite stressad när jag är här?” undrar jag.

”Nej då, inte den här, inte” svarar Jeff och sträcker fram Pippi till mig.

Pippi är inte den första fågeln som hamnat under Jeffs vingars skydd, även om den kanske är den första av det mer vanliga slaget. Duvor, koltrastar, kråkor och en kyckling har haft tillfälliga boenden i temberksa hemmet.

”Kycklingen snodde jag av hönorna för att de dödade min duva. Men det kändes fel att ta den så jag gick tillbaka med den.”

Jeff slår sig ned bredvid mig för att genast flyga upp igen.

”Jag ska hämta min favoritleksak, vänta här!”pistolsamling

Under tiden Jeff är borta tittar jag på pistolerna som han radat upp bredvid kaninen Gunnar på sängen. Skjutvapnen i färgglad plast användes dagen innan när han och kompisen Samuel sköt ner flaskor som de placerat i vardagsrummet.

Plötsligt hörs ett surrande ljud och in genom dörren kommer en liten helikopter svävande. Strax bakom går Jeff med fjärrkontrollen. Favoritleksaken! Helikoptern hamnar på mattan och går inte riktigt med på att lyfta mer efter den eleganta inflygningen.

Jag undrar om Jeff vill visa mig resten av huset. Jodå det kan han väl, även om det nog inte känns lika intressant som grejerna i hans rum. I hallen utanför hans rum står ett piano som storebror John brukar spela på. Hallen mynnar ut i vardagsrummet där pappa Odd sitter djupt försjunken framför datorn. En bild ska tas fram till någon fars som visst spelas på Kulturhuset nu i januari.

v-rum

Pappa Odd i vardagsrummet

Vardagsrummet hänger ihop med köket där mamma Pia svischar förbi. Hon har visst också fullt upp med förberedelser inför den där farsen. På köksbordet ligger några papper med anteckningar, helt klart nedplitade av en tioåring.

polisprotokoll ”Jag och Samuel lekte polisförhör igår.”

Och polis är något som Jeff skulle kunna tänka sig att bli när han blir stor. Och så ska han ha en massa djur då också. Katter, papegojor och hästar.

”Och Ella kanske vill ha hundar.”

”Ella?”

”Ja, det är min flickvän som jag vill ska bli min fru. Ella har sagt att hon också vill vara ihop för alltid. Hon är söt och snäll.”

Jag tittar på det stora matplatsen och undrar om familjemedlemmarna har bestämda platser? Det har de inte, enligt Jeff. Nu är inte heller den äldsta systern, Julia, hemma. Sedan ett år tillbaka bor hon i Australien. Men hans andra storasyster, Jane, bor hemma och hon är, berättar Jeff, snäll och rolig. Och hon leker mycket med honom, om hon inte kollar på serier förstås.

Förutom de båda systrarna har Jeff även en äldre bror, John. Han är, liksom Jane, rolig, men till skillnad från henne så bråkar han med Jeff ibland.

”Han kan slå ner mig och det är inte så kul.”

kök Både mamma Pia och pappa Odd är snälla. Pia lagar mat och håller ordning i hemmet. Pappa hugger ved, klipper gräs och fixar med sådant som gått sönder. Han hjälper till när Jeff ska bygga något, till exempel en fågelbur eller en hoppramp för BMX-cykeln. Mamma tänker mycket på att man inte ska göra saker för att man kan slå sig och pappa tycker att man ska lära sig av sina misstag och låter Jeff göra saker som han inte får göra för mamma.

”Mamma tror att jag kan bli kidnappad när jag går hem från skolan och så.”

Vi går vidare i huset. Jag får se föräldrarnas sovrum. Jeff passar på att hoppa lite i sängen. Jeff traskar vidare till undervåningen. Under trappan huserar ”Filoktetas”, Johns kanin.

kanin

Filoktetas

Vi hälsar på en stund hos systern Jane innan vi går upp till Jeffs rum och tittar på youtube-klipp på papegojorna Grå Jakos och på Jeffs klassfoto som sitter på väggen.

”Där”, Jeff pekar på fotot, ”är världens bästa fröken. Hon heter Birgitta Lindgren.”

camillapippi

Camilla och Pippi

Teateraffisch-2014-A3-mail

Ps: ”Den där farsen” – fem föreställningar återstår: 17, 18, 23, 24 och 25 januari. Biljetter kan köpas på bokhandeln, spelhörnan eller via Pia på tel: 073-423 9651.

Välkommen att följa ”Stort, smått och lite däremellan” på facebook där blogginläggen läggs ut, foton på Åtvid förr publiceras och en hel del annat händer.

Dela gärna det här inlägget

En reaktion på ”Hemma hos … Jeff

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *