Hemma hos … Meja

Hon har laddat och förberett sig för mitt besök. Rummet är mycket nogsamt städat och hon har klätt sig snyggt. Hon ska i och för sig följa med till storasyster Ellas klassträff på bowlinghallen under eftermiddagen så jag kanske inte kan ta åt mig hela äran av hennes fina klädsel.

Meja Rydmark är åtta år och går i klass 2B på Centralskolan. Det är kul att gå i skolan, berättar hon. Matte är bra att kunna och att läsa också. Det sistnämnda har hon haft särskilt stor nytta av nu när hon förlorat sig i böckerna om hästen Sigge.

Och just hästar är ett återkommande tema i samtalet med Meja och de andra i familjen Rydmark. Med inte mindre än fyra egna hästar, varav Coppen är Mejas och Flamenco Ellas, och en mamma som är ordförande i Åtvidabergs ridklubb så tillbringas mycket tid i stallet. De har varit där en sväng på morgonen och ska åka ut igen efter klassträffen. Meja ska rida tillsammans med bästa stallkompisen, Lisen.

Mejas rum vetter mot baksidan av huset. Om några år kommer det förhoppningsvis att finnas en pool i trädgården. Hur perfekt kommer det inte att bli för Meja att bara öppna sin altandörr och springa rakt ut och hoppa ner i vattnet?

meja12

meja11Hennes rum är mysigt, ett sådant där rum jag själv hade velat ha som liten. På det vita överkastet vilar kuddar i olika gulfärgade mönster, sänggaveln är klädd i klart gult tyg och ramarna runt tavlorna är gula. Gult verkar vara Mejas färg helt enkelt. Annars är det mesta vitt; sängbord, skrivbord, byrå, och bokhyllor. Hon sätter sig i en liten färgglad barnfåtölj, anpassad för en åttaåring, och förklarar:

”När vi gjorde iordning mitt rum föreslog mamma att jag skulle ha det i rött, men Ella har den färgen i sitt rum och jag ville inte ha samma. Så jag valde gult.”

Och det är hon nöjd med. På golvet står ett Pippi Långstrumpdockhus, som Meja lekte med förr när hon var yngre. Numera är huset mest en prydnad och lekarna handlar numera nästan uteslutande om hästar. Det är kul att springa och hoppa med käpphästar eller leka med de små hästarna i plast.

Utanför Mejas rum finns vardagsrummet som i sin tur gränsar till köket och hallen. På meja9andra sidan hallen finns Ellas rum. Och Ella själv. Som är elva år och en bra storasyster, enligt Meja. Och som hade tänkt kolla lite på en serie innan kalaset på bowlinghallen. Men som nu pratar lite med Meja och mig istället.

”Det är kul att vi rider båda två, det skulle vara tråkigt om bara en av oss gjorde det” menar Meja och Ella nickar.

”Fast vi bråkar en del också” tillägger Ella, ”ganska mycket faktiskt.”

”Men det gör man ju som syskon” säger jag.

Båda nickar, tittar på varandra och fnissar lite.

”Vi har fler syskon”, erinrar sig Meja och berättar ivrigt: ”Viktor som är 24 år, Philip som är 22 och Matilda som är 20. Alla är jättesnälla.”

Hon fnissar lite igen och lägger till:

”Philip har skägg! Visst har han mamma?” säger hon till mamma Anna som precis har kommit in i huset efter att ha jagat studsmattan tillsammans med pappa Daniel. Studsmattan som fått en ofrivillig lufttur med hjälp av stormen Egon och hamnat i träddungen intill tomten.

meja10

Anna går ut för att hämta kaffe, Ella försvinner in till sitt rum och Meja guidar mig genom resten av huset. Ett mysigt teverum, föräldrarnas sovrum och så en stängd dörr i hallen:

”Här inne vet jag inte vad det är, det är mammas garderob.”

Mamma Anna arbetar på Tekniska Verken, ”med fibrer och bredband.”

Pappa Daniel är hockeytränare för HF Linköping (var med i svenska ishockeylandslaget som vann OS-guld i Lillehammer 1994). Ytterligare en familjemedlem finns i huset: en stor svart hund som lystrar till namnet Leo.

meja7Meja och Ella sitter i soffan och grejar med sina mobiler medan Anna och jag dricker kaffe. Plötsligt flyger Meja upp, höjer ljudet på mobilen och skrattar, sjunger, dansar och skrattar igen till en rolig låt hon hittat.

Sedan slår hon sig ner i soffan igen och visar ett roligt klipp av kusinen Alma. Alma och hennes syster Alice bor i Linghem och är nära och kära kusiner, det märks.

meja6meja3meja5meja4

Innan vi skils åt pratar vi lite mat. Favoriträtter och så där. Meja äter allt, gärna kina- och thaimat och hon gillar, kanske till skillnad från andra barn, sill och grönsaker.

”Men en sak äter jag inte och det är silverfisk, eller hur mamma? Alltså strömming. Eller hur mamma?” sager Meja och hoppar upp i mammas knä.

meja1

Är du intresserad av att läsa fler Hemma hos-reportage (vem vet – nästa gång är jag kanske hemma hos ditt barn! :-)) eller andra blogginlägg så håll koll på när de kommer genom att följa bloggen på facebook: Stort, smått och lite däremellan på facebook.

 

 

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *