Husan vid Adelsnäs

Tåget närmar sig stationen. Spänt och förväntansfullt tittar de ut genom fönstret. På tåget har de gjort bekantskap med Johan från Falla och han har berättat både det ena och det andra om orten de är på väg till. Flickorna tittar på varandra. Vilken tur ändå att de har fått anställning på samma plats. De hade blivit goda vänner året innan, under tiden på Tenhults hushållsskola. Nu är det äntligen dags att se om utbildningen hade förberett dem gott nog. Så stannar tåget. Med sina stora väskor i handen kliver de av och ser sig omkring. Så vackert det är!

”Är det Lilly och Siri?” Mannen som tilltalar dem ser vänligt på dem och presenterar sig som Kurt Lindblom, chaufför. Och visst är det Lilly och Siri. De hoppar in i bilens baksäte. Under bilresan till sin arbetsplats hinner de både se lite av sin nya bostadsort, Åtvidaberg, och stifta bekantskap med Kurt.

”Kurt var rolig till tusen” skrattar Siri som idag är imponerande 94 år. Hon är pigg som få och har ett beundransvärt minne. Hon bjuder på kaffe och hembakade bullar, milanostänger och mjuk pepparkaka. Hon var blott 21 år när hon kom till Åtvidaberg. Det hon särskilt minns från den första åkturen är åsynen av Adelsnäs. ”Det var så alldeles förfärligt stort!”

De kör in genom den vackra grinden av svart smide och följer grusvägen genom en blomstrande park. Framme vid herrgården bromsar Kurt försiktigt. På trappan står Ebba Adelswärd. Siri känner igen friherinnan från anställningsintervjun på Stora hotellet i Linköping några veckor tidigare. Bakom Ebba skymtar äldsta dottern Catharina, fem år. Hon hade också varit med under intervjun och väntat tålmodigt tills hon slutligen utbrast: ”Mamma, nu orkar jag inte längre.” Catharina har en två år äldre bror, Johan, och en tre år yngre syster, Louise. Inom kort, på pingstdagen, kommer lillebror, Carl-Göran, att födas. ”Jag minns det så väl för jag och Lilly fick gå upp på kullen och hissa flaggan. Det var ju pingst så hela släkten var där på besök. När vi kom ner till huset var det full fart inför BB-resan.”

Johans-första-skoldag

I sitt album har Siri ett foto på Johan Adelswärd där han står vid stora porten på väg till sin första skoldag.

Ebba presenterar dem för de gamla husorna, Maja och Majsan, som ska sluta sina anställningar och lämna över till Siri och Lilly. Husorna, som båda visar sig vara mycket trevliga, visar runt. Även om inte alla salonger och rum används hela tiden är det mycket att städa. Under helger och inte minst storhelger och jakt kommer släkt och vänner. Vanligtvis familjer med barn som har med egna barnskötare. Då är det många rum som ska iordningsställas och många sängar som ska bäddas.

”Rummen var så vackra och lakanen vi bäddade med var av det finaste och tunnaste linne. Vita rummet hette det allra finaste rummet och där bodde prinsessan Sibylla när hon var på besök. Gustaf Adolf sov i Alkoven, det var också fint!” Men även om de kungliga var de inte mer än människor, det kan Siri gå i god för.

”När jag steg in till prinsessans rum för att packa hennes väska satt hon på sängen och lagade sin höfthållare som hade gått sönder.”

Inför Sibyllas besök gav baron Eriks syster Anna Sparre henne rådet att fråga: ”Behagar ers kungliga höghet ett varmt bad?” Frågan ställdes, men idag minns inte Siri svaret.

Maja och Majsan visar även var Siri och Lilly ska bo: i varsitt rum mitt emot varandra på våningen ovanför köket. Där finns även de två köksornas rum. Allt som allt således fyra rum. Barnsköterskorna bor tillsammans med barnen och kokerskan i ett rum mittemot köket.

Siri minns roat incidenten en sommarnatt i ”Generalens rum” där en av barnsköterskorna bodde. Hon, barnsköterskan, hade semester och hade glömt att stänga fönstret och släcka taklampan. ”På kvällen upptäckte vi att lampan, som var formad som en skål, var fylld med fladdermöss!” Utanför personalvåningens fönster fanns nämligen stora träd där fladdermössen trivdes. Nu hade de lockats in i rummet av ljuset. Siri beskriver paniken som bröt ut.  Hur skulle de få ut de oinbjudna gästerna? Till slut var det baron Eriks systerson, Claes Grill, som räddade situationen genom att fånga in djuren i en skokartong och släppa ut dem.

bobby-och-Siri

Bobby hälsar på hos Siri på Adelsnäs.

IMG_3552

Personalen vid Adelsnäs. Kurt Lindblom ser vi som fjärde man i den nedersta raden, Lilly längst ut till vänster på den mellersta, Siri näst längst till höger på den mellersta raden.

Fem år och två månader stannade Siri Gustavsson som husa vid Adelsnäs. Då hade hon träffat sin ”Bobby” och år 1949 gifte de sig och Siri bytte efternamn till Nilsson. Vänskapen med Lilly och vännerna hon fick på Adelsnäs, framför allt Margareta och Anna, bestod och genom åren kom de att umgås mycket. Margareta arbetade som barnskötare och innan jag går tipsar Siri mig att besöka henne: ”Hon minns nog mer, hon är bara 91 år!”

siri94

Siri Nilsson idag 94 år.

Följ gärna Baroniet Adelswärds fotobok på facebook

Foton: Johan E Thorin (Adelsnäs) samt Siris privata.

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *