Ömt och af hjertat älskade vän

Hösten står för dörren och dagarna blir allt kortare. Mörkret har börjat falla när vi går in i den röda ladan på kvällen i början av oktober. Tända lyktor, varma tyger och robusta takbjälkar gör det ombonat och välkomnande. Stolar med generösa filtar. Här ska man inte behöva frysa. Något enstaka mummel hörs, annars är det tyst. Nästan ödesmättat, men också förväntansfullt. Framför oss, helt nära, står ett bord, några stolar, en moraklocka och gammaldags köksföremål. Vi befinner oss i ett kök. Vi är med, det är på riktigt. Förflyttade över 120 år tillbaka i tiden. Vi ska få bevittna en makalös historia som kommer att beröra och väcka känslor. Det här vill du inte missa, det törs jag lova.

Händelsen blev omtalad då och den är omtalad än idag. För det här är inget hitte-på, det har hänt på riktigt och det gör det än mer känsloladdat. Många minns eller har hört talas om historien som tog sin början sommaren 1888. Den unge hemmansägare Per Nilsson, här spelad av Joakim Andersson, skriver ett brev till den välborna bonddottern Hanna Johansdotter, spelad av Linn Smedberg.

IMG_0004

”Dyra Hanna! Ömt och av hjärtat älskade vän.”

Per bor på gården i Yngsjö tillsammans med sin mor Anna Månsdotter, spelad av Kerstin Brindmark. Fadern är död sedan några år tillbaka. Om vi frågar byborna tycker de att Per är lite vek och tystlåten, men snäll. Trots detta har han ingen fästmö. Det tisslas och tasslas. Byborna är överens, det är moderns fel. Ingen står ut med att ha henne som svärmor. Hon är hård och kall, ja till och med direkt elak. Det är hon som bestämmer på peroannagården, Per fogar sig. Men nu måste han hitta en kvinna och gifta sig, det är de båda överens om. Ett giftermål som ger pengar för att klara gården och en arvinge att så småningom ta över. Och kanske finns det ytterligare skäl till att Per och hans mor nu söker en fästmö till Per. En flicka som bor tillräckligt långt borta för att inte ha nåtts av de elaka ryktena.

”Jag tyckte att han var stilig och godsint”. Hanna, nyss så glad och upprymd, sorgsen. ”Han skrev ett sådant fint brev och sjöng så vackert.” Ett snabbt ögonkast. Jag slås av hur söt och oskuldsfull hon är. ”Han och hans mor kom på besök och även om jag hade hört pigornas skvaller tyckte jag att hon verkade snäll.”

2015-09-12 11.25.39

Pers mormor (spelad av Birgitta Wiklund), Hanna och Per.

fyra

Men nu är det annorlunda, det förstår jag. Jag önskar att jag kunde hjälpa henne, gripa in. Men det är ju omöjligt. Jag ser Per. Genast förstår jag att det inte är så lätt för honom heller. Han verkar plågad. Som han lider alla helvetets kval.

”Ju mer tid jag tillbringar med Hanna, desto mer tycker jag om henne”, säger han till mig. Men till andra säger han tvärtom att han tycker att hon är lustig.

Och Hanna försöker. Förtvivlat. Och anförtror sig till sin nya väninna Hanna Pers, spelad av Josefine Rafeldt. Får rådet att besöka trollkärringen Grave-Karna.

Som publik förstår vi. Vi vet vad som kommer att hända. Det har vi vetat hela tiden. Vi lider med föräldrarna som gestaltas av Mattias Häger och Ann Hultén Nygren. Att de inte förstod utan tvingade sin dotter att återvända till gården i Yngsjö. Och vi lider med prästen, spelad av Stefan Lindén, som inte lyckas förmå Anna Månsson att be om Guds förlåtelse.

hannamedfam

Hanna med sina föräldrar

Vi återvänder ut i mörkret. Märkbart påverkade och begrundande det sällsamma ödet. Imponerade över hur väl skådespelare, manusförfattare och regissör (Pia Oredsson Tember och Ann Nielsen) samt musiker (Erik Zentio) lyckats skapa en föreställning som jag inte hade velat missa och som efterlämnar en känsla jag inte hade velat vara utan.

”Ömt av hjärtat älskade vän” spelas 2, 3 och 4 oktober kl 19.00 i Kisa, Ladan, Vråken. Bakom Café Columbia. Biljetter kan köpas och bokas på Café Columbia 0494-125 03, Åtvidabergs Bok & Papparshandel 0120-350 75 eller hos Tember Produktion 0734-23 95 51. Biljettpris: 200 kronor.

Under hösten ger Teater Traska två föreställningar.  Jag kommer att återkomma till den andra föreställningen ”Arvslotten” lite längre fram. Obs – klicka på affischen så får du upp den i större storlek.

Affisch-teater-traska-(003)

Följ gärna bloggen via dess facebooksida som du hittar HÄR

 

 

Dela gärna det här inlägget

En reaktion på ”Ömt och af hjertat älskade vän

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *