På besök hos Mathias Lindholm

Hånad av kungen, men älskad av folket … i alla fall av östgötarna. Det torde väl sammanfatta det här numrets Åtvidsprofil på ett bra sätt.

När jag besöker Mathias Lindholm på Radiohuset i Norrköping är han programledare för P4 Sommar. Programmet görs tillsammans med Kronoberg, Småland och Öland och direktsänds till nästan en halv miljon lyssnare. Inte undra på att jag blir nervös när Mathias skakar på huvudet när jag undrar om han har ett manus.

ml2

”Nej, nej, det här kör vi på uppstuds” svarar han i samma sekund som lampan lyser grönt.

Han sitter på en stol men lyckas ändå med konststycket att vara i rörelse hela tiden. Han snurrar fram och tillbaka, stampar i golvet och trummar med fingrarna. Inget av detta hörs dock ut i etern.

Tre reportrar på olika äventyr i sommarsverige står tillsammans med Mathias för innehållet i programmet. Via producenten får han snabbt information om vad kommande inslag kommer att innehålla. Simon som befinner sig i Kalmar bakar ostkaka, Jessica intervjuar en expert hur man tar bra kort med sin smartphone och Marie är på Öland för att bevaka Viktoriadagen. Det är så kul med livesändning, strålar Mathias, helt oväntade saker kan dyka upp.

camilla i sändning

Mathias har sinnesnärvaro nog att mitt i sändning bränna av ett kort på mig.

I samma sekund börjar Simons röst från Kalmar hacka oroväckande. Hackar, försvinner helt, hackar igen och allt detta hör lyssnarna. Sebastian Ekström, en av teknikerna, signalerar från kontrollrummet att han måste stänga ned Simon. Mathias nickar och förklarar rappt för lyssnarna att Simon förmodligen fått ostkakesmeten i mikrofonen och sändningen fortsätter utan vidare komplikationer.

Under den fyra timmar långa sändningen pratar och skämtar han, styr snabbt upp olika situationer, surfar efter användbar information på nätet, kollar av och sorterar lyssnarnas mejl, bollar över till reportrarna och sidekickar deras inslag. Det som för oss lyssnare framstår som ett avkopplat och skämtsamt samtal mellan personer som alla befinner sig på samma ställe är visserligen skämtsamt men kräver hundra procent tajming, närvaro och stenkoll.

I lagom tid tills Ekot börjar ska samtalen rundas av. Ekot sänder i alla kanaler exakt klockan 12., det går inte att tumma en tiondels sekund på den tiden. Den stora klockan på väggen räknar ned sekund för sekund och när det återstår fem sekunder drar Mathias mejladressen till vilken lyssnarna kan skicka sina egna sommarbilder. Men herreguuuuud! Han hinner ALDRIG! Men det gör han. Med en suck av lättnad sjunker jag tillbaka ner i stolen.

Sekunden efter förklarar Sebastian att Mathias måste fylla två minuter med prat efter Ekot.

”Oj, det var mycket” säger Mathias, men ser samtidigt så lugn ut att jag lyckas sitta lugnt i stolen. ”Jag tar ett lyssnarmejl.”

Efter två minuter går musiken på, Mathias tittar upp och ger tummen upp till sina medarbetare i kontrollrummet. Bredvid Sebastian sitter tekniker nummer två, Andreas Tosting och producenten Marie-Louise Kristensson.

Vilken utbildning går man för att klara det här jobbet, kan man undra.

Svaret i fallet Mathias Lindholm är ingen eller den egna. Skolan alltså. Som liten älskade han att lyssna på radio. Han hade för vana att spela in program på kassett och klippa om dem så att de blev lite roligare. Som tonåring var han gärna DJ på fritidsgården Lyktan och andra diskotek. Och så byggdes den egna klädgarderoben om till en radiostudio. Där spelade han och en kompis in humorprogram som grannar inom en radie på hundra meter kunde lyssna på om de rattade in rätt frekvens.

Men ambitionerna sträckte sig betydligt längre än så. Lite lagom varm i kläderna kontaktade han den tidens största: närradion i Västervik. Han fick dem till att lyssna på ett av hans program och till hans stora glädje fick han beskedet att han utan betalning kunde han få sända sina program på lördagskvällarna. Mathias bandade programmen, övertalade lokföraren på Västervikståget fredag efter fredag att ta med sig disketten till en kompis som väntade på stationen i Västervik. Kompisen levererade sedan disketten till radion.

Så småningom fick han jobb på Radio Sörmland, jobbade en tid på SVT innan han fick en tjänst på P4 Östergötland år 2007. Radio är hans rätta element, här trivs han och vill stanna. Drivkraften är inte, påpekar Mathias, att höras. Drivkraften är att få jobba med vitt skilda ämnen och faktisk se en effekt av saker de tagit upp.

Men hånad av kungen? Vad hände egentligen?

Mathias skrattar och förklarar:

”Kungaparet var på besök i Åtvidaberg med anledning av 600-årsjubileet. Media var förstås på plats. Jag passade på att ställa frågor kring nyheten att prinsessan Madeleine var gravid, en nyhet som hovet själv hade valt att gå ut med. Kungen svarade väldigt arrogant och hånfullt på mina frågor.”

Mathias tillägger att han blev väldigt förvånad, men att den som gjorde bort sig var helt klart kungen.

”Men det hela fick stort genomslag i nationell media!”

Följ gärna bloggen via facebook

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *