På besök hos Siri Nilsson

”Jag kommer ihåg när Johan Adelswärd gick till sin första skoldag”

Pigg, alert och med ett aldrig sviktande minne tar hon emot mig för att berätta om sitt liv i Åtvidaberg. Siri Nilsson är imponerande 94 år. I början av året bjöd hon på födelsedagskalas med sju sorters hemmabakade kakor. Siri har alltid tyckt om att baka. En månad senare föll hon olyckligtvis till följd av blodtrycksfall och slog i sitt huvud. Hon hamnade på sjukhus och har allt sedan dess haft problem med yrsel. Kvällar och morgnar kommer personal och tittar till henne, men i övrigt klarar hon sig utmärkt själv.

Det hela började med ett foto från Facits arkiv föreställande ”Kökspersonalen vid bokföringsavdelningens middag i Flustret 1951”. Bilden visade tre unga flickor, en kokerska i vitt förkläde och hätta på huvudet och två serveringsflickor i svarta klänningar med rejäla vita kragar och spetsprydda förkläden. Flickorna som uppenbarligen hade paus från sitt arbete satt med varsin kopp kaffe i en soffa och log mot kameran. Bilden lades ut på ”Stort, smått och lite däremellan” på facebook och det dröjde inte länge innan kommentarerna talade om vilka flickorna på bilden var. Eller i alla fall två av dem. Lilly Bergenroth och Siri Nilsson. Båda hade de kommit till Åtvidaberg på 1940-talet och var goda vänner.

Kökspersonalen vid bokföringsavdelningens middag i Flustret 1951.

Siri föddes i Torpa socken år 1923. Hennes tre år äldre syster Svea gick på Tenhults hushållsskola i Jönköping och så även Siri. En utbildning som syftade till att kunna sköta det egna eller andras hushåll. På schemat stod även skötsel av trädgårdsland och mindre djur. När utbildningen var avslutad fick eleverna ofya förfrågningar från de fina fruarna som sökte hembiträden och så också Siri. Faktiskt flera förfrågningar och hon valde slutligen att gå på intervju på Stora hotellet i Linköping. Där mötte hon friherinnan Ebba Adelswärd från Adelsnäs och hennes lilla dotter Catharina, då fem år.

Året var 1944 när Siri kom till herrgården i Åtvidaberg. Där fanns då åtta till nio i personalen; en kokerska, två köksor, två husor, två barnsköterskor, en betjänt och så jägaren. Siri var en av husorna. Lilly den andra. På den här tiden var hela det stora huset bebott. Liksom de andra i personalen hade Siri ett eget rum på våningen ovanför köket. Under tiden på Adelsnäs fann Siri vänner för livet. Lilly, Margareta och Anna. Hon minns roat incidenten en sommarnatt i barnsköterskans rum.

siri94

”Barnsköterskan hade semester och hade glömt att stänga fönstret och släcka taklampan i ’Generalens rum’, som hennes rum kallades. På kvällen upptäckte vi att taklampan, som var formad som en skål, var fylld med fladdermöss!”

Utanför personalvåningens fönster fanns nämligen stora träd där fladdermössen trivdes och nu hade de lockats in i rummet av ljuset. Siri minns vilken panik de alla fick och att det slutligen var baron Eriks systerson som räddade situationen genom att fånga fladdermössen i en skokartong.

Som husa fick Siri städa huset och iordningsställa rum inför besök. Och det var gott om besökande gäster på den här tiden. Ofta prominenta gäster. Men de var inte mer än människor, berättar Siri.

”När jag vid ett tillfälle steg in i rummet där prinsessans Sibyllas övernattade så satt hon på sängen och lagade sin höfthållare som hade gått sönder.”

Siri minns Johan Adelswärd som bara var sju år när hon kom till Adelsnäs och gick till sin första skoldag. Och hon minns festerna med supéer och uppträdanden av Sickan Carlsson och Jussi Björling.

Fem år och två månader stannade hon vid Adelsnäs. År 1949 träffade hon nämligen  ”Bobby” Nilsson och gifte sig. Bobby var uppvuxen i Åtvidaberg och hade en tjänst på Facit. Han var engagerad i såväl ÅFF som i Åtvidabergs bandylag. Det var på en idrottsmässa på Kopparvallen den 35-årige Bobby träffade den 27-åriga Siri.

siriobobby

Men även om Siri slutade sin tjänst vid Adelsnäs i samband med giftermålet så fick hon förfrågningar om att båda servera och laga mat vid tjänstemiddagar och liknande runt om i Åtvidaberg. Vanligtvis arbetade hon tillsammans med vännen Lilly. Och det är i samband med en sådan middag som fotot som nämns i inledningen är taget.

Siri har trivts bra i Åtvidaberg och har haft många vänner. Vännerna från Adelsnäs gifte sig de också och de umgicks som par allihop.

”Vi var mycket ihop och hade roligt tillsammans.”

Jag reser mig för att hälla upp en påtår kaffe till oss.

”Jag säger som Agnes Olsson, kokerska på Villan” skrattar Siri med en blick på kaffekannan, ”de ska va stattopp, inget pissperr!”

Vill du läsa det förra besöket? Det ägde rum hos Gösta Friström, skogsarbetare.

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *