Veckans 3 gånger 2

Dags igen! Traditionen som påbörjades förra lördagen. Och då är det väl inte en tradition än om man ska vara nogräknad. Men vi är på gång. Idag är det Ambjörn Furenhed, boende i Östra Ryd, som listar veckan.

ambjörn

Veckans tre mindre bra

1. Fulhet. Ingen fråga som kan besvaras i ett excelark kan vara intressant på riktigt, och ändå kryllar det av dem; blanketter, tabeller, formulär och matriser. De får här representera den estetiska och existentiella fulhet jag vill undvika, men som anfaller igen och igen.

2. Mörker. Vintern är ett apatiskt mörker och en plågsam påminnelse om sjukdom, död och förgänglighet. Den som tror att vi behöver vintern för att kunna uppskatta våren och sommaren har bara inte genomskådat bluffen än. Vintern är vår fiende och det enda rimliga är att ta till vapen.

3. Små hemska prylar av plast och metall. Jag vågar inte tänka på hur mycket material vi plockar upp ur jordskorpan för att människor som knappt får lön ska tillverka meningslösa mojänger som köps av folk som varken behöver eller bryr sig om dem. Grejer som går sönder efter en vecka, och sedan ligger och skräpar på köksgolvet där någon trampar på dem av misstag, vilket gör jätteont, innan någon slänger dem i soporna.

Veckans tre bästa

1. Essäer. Texter som på ett uppfriskande otidsenligt sätt kan behandla viktiga ämnen både personligt och begåvat, som prövar olika perspektiv och inte blir förenklande och svartvita. Essän riskerar inte att urarta till tramsigt navelskåderi, som krönikan, eller till övertydliga pekpinnar, som debattartikeln. En essä kan säga ”det beror på”, och visar att det finns nyanser.

2. Ägg. Små, ovala objekt som bara ger fina associationer just nu. Glädjen i att bygga det nya hönshuset, spänningen i att gå dit och se hur många ägg hönsen har värpt, skönheten i äggens variationer i färg och form, kontrasten mellan äggets bräckliga yttre och den ofattbara potentialen i dess inre.

3. Fotosyntesen. En jättebra process som sällan får rätt sorts uppmärksamhet. Lite som kärlek.

Följ gärna bloggen på facebook

 

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *