Veckans tre gånger två

Härliga lördag och idag lämnar jag ordet till Bo Collin. Varsågod Bo!

Vad händer en vanlig vecka i en pensionärs liv? Tempot är lägre, så det kanske inte händer så mycket av intresse för andra. Camillas blogg, ”Stort & Smått” har fått mig att minnas min egen Åtvidabergstid med glädje. Mycket av det hon skriver om i sin blogg handlar om ”det gamla Åtvid”, som jag känner igen och känner för. Egentligen bodde jag i Åtvid bara mellan 5 och 17 års ålder på 1940 och -50-talet, men den ”vackra” ”öschötska” dialekten har jag fortfarande kvar. Då bodde jag i dessa två hus med utsikt över kanalen och Kopparvallen. Kanske någon gammal åtvidabergare känner igen mig från den tiden:

Så till veckohändelserna som inte har särskilt mycket med de stora världsproblemen att göra utan är helt egotrippade.

Tre mindre bra:

1. Begravning – jag var på min mosters begravning i Falkenberg i tisdags. Hon var inne på sitt 96:e levnadsår och hade hunnit uppleva det mesta man kan begära att få vara med om. Samtidigt inser jag att min syster och jag numera är äldst resp näst äldst inom den släktgrenen. Det både förpliktigar och skrämmer.

2. Partiledardebatten på TV blev en besvikelse. Man lyckades tillsammans uppvisa en fullständig brist på statsmannaegenskaper med visioner. Blocken blockerar varandra för att någon ska våga avvika. Invandring, skolan, försvaret, vården, miljön…. vad levererar de mer än ord? Nästan inget!

3. Mindre kul är att jag skadat höften så jag har både ont och haltar. Sjukgymnasten plågar mig å det grymmaste och jag har fått göra ett uppehåll i måndagsbadmintonen och kan lira golf enbart med hjälp av starkt smärtstillande tabletter. Men det är ju en ursäkt om/när inte golfen går så bra.

Tre bra:

1. Besök hos vår son och vårt barnbarn i Stockholm under helgen. Mycket trevligt att få följa henne på ridlektion ute på Mälaröarna och att få plocka körsbärsblommor i parken. Stockholm är fantastiskt så här års.

bc1 bc2

2. Spelade den årliga ”Buddhagolfen” under torsdag-fredag med 5 tidigare kollegor (Micke, Lars, Roger och 2xBjörn) från tiden då jag jobbade i Halmstad. I år avlöpte evenemanget på Barsebäck Golf & Country Club i ett helt fantastiskt väder. Vi spelar om trofén, en Buddhagestalt, som vinnaren till nästa år måste förevisa i en ny skepnad. Buddhan (egentligen en buddhistisk munk) var från början ”the emerald Buddha” (grön), sedan ”the golden Buddha”. Han har dessutom varit Fantomen, präst, skotte och i år var bc3han jultomten. Det är tur att vi inte döpt trofén till Mohammed för det skulle antagligen medfört att vi alla sex skulle behöva livvakter i likhet med vad som gäller för Lars Vilks. Vi lagade middagen tillsammans och tar en eller två aperitifer. I år blev det grillat. Förrätt: Grillad sparris med bacon och parmesan. Huvudrätt: Flamberad rostas biff med en kraftig ostronskivling/lök/chili-sås med stekt palsternacka. Plus en mindre sallad.

Under torsdagskvällens lopp, som inte avlöpte helt som sig bör på Folknykterhetens dag, lyckades vi med gemensamma ansträngningar finna lösningar på alla de stora problem som FN, EU och Sveriges Riksdag inte adresserar. Det gör vi f ö varje år, utan att de som har makten tar våra lösningar till sig. Det svåra är nu att kreera Buddha med en ny skepnad till nästa år, men det behöver jag inte fundera över den här gången eftersom jag inte vann.

3. Nu är tiden då Skånesymbolen #1 – det blommande rapsfältet – lyser som finast och starkast. Det gör nästan ont i ögonen i solskenet. Dessutom lyser även den pakistanska mangon nästan lika starkt i de exotiska affärerna vid Möllevångstorget i Malmö. En verklig delikatess just nu.

Bloggen ”Stort och smått” har en facebooksida, du kan gilla den här: Stort och smått på facebook

 

Dela gärna det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *